O nama

NVO ''Ars Praesentia Boke kotorske'' osnovana je 2002. godine kao potreba razvijanja i afirmisanja duvačkih instrumenata.   Prva Radionica održala se u Gornjoj Lastvi (Tivat) za samo dva instrumenta (flauta i horna). Druga i treća radionica organizovane su za flautu, klarinet, saksofon, trubu, hornu, trombon i tubu. Četvrta uključuje sve navedene instrumente dodajući i obou.   Radionice su organizovane za sva tri nivoa školovanja i obuhvataju individualni rad, rad u kamernim ansamblima, kao i koncerte kako polaznika tako i profesora.

 
Profesori koji su učestvovali u dosadašnjim radionicama:
 
Mladen Đorđević (Srbija), Bojan Pešić (Srbija), Ljubiša Jovanović (Srbija), Davor Bušić (Hrvatska), Ognjen Popović (Srbija), Ann-Marie Sundberg (Švedska), Anita Anderson (Švedska), Ingrid Rosengren (Švedska), Aleksandar Benčić (Srbija), Goran Christensen (Švedska), Milena Lipovšek (Slovenija), Guy Porat (Izrael), Tibor Kerekeš (Slovenija), Boštjan Lipovšek (Slovenija), Nataša Paklar - Marković (Slovenija), Veljko Klenkovski (Srbija), Nenad Janković (Srbija), Marina Nenadović (Srbija), Matej Šarc (Slovenija), Sanja Romić (Slovenija), Bojan Vukelić (Srbija), Alenka Zupan (Slovenija), Viktor Kirčenkov (Hrvatska), Nenad Vasić (Srbija).
 

 
Važniji koncerti:
 
 1. DUO VIOLINA - VIOLA - ROMAN SIMOVIĆ I PANTA VELIČKOVIĆ
 2. KONCERT STUDENATA MUZIČKE AKADEMIJE CETINJE
 3. KONCERT LUKE TOMANA (RIJEKA)
 4. KONCERT LJUBIŠE JOVANOVIĆA (SRBIJA) I DEBORE KRUZANSKI (ITALIJA)
 5. KONCERTI PROFESORA KOJI SU UČESTVOVALI U RADU RADIONICA 
 6. PREMIJERNO IZVOĐENJE KOMPOZICIJE "ARGENTINSKA SVITA BR.2" BOKELJSKOG KOMPOZITORA ANTUNA KOPITOVIĆA
 7. PREMIJERNO IZVOĐENJE KOMPOZICIJE ZA DUVAČKI SEPTET CRNOGORSKE KOMPOZITORKE NINE PEROVIĆ
 8. PREMIJERNO IZVOĐENJE KOMPOZICIJE “NEKI LJUDI” KOMPOZITORKE NINE PEROVIĆ POVODOM DESET GODINA MEĐUNARODNIH DUVAČKIH RADIONICA
 

 
Važniji projekti:
 
 1. OSNIVANJE DUVAČKOG ANSAMBLA ''Ars Praesentia'' - promotivni koncert, jun 2003. godine.
 2. I MEĐUNARODNA RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust 2003. g.
 3. PROMOCIJA BRASS INSTRUMENATA U SARADNJI SA BRASS KVINTETOM STUDENATA ROYAL AKADEMIJE IZ STOCKHOLMA - maj 2004. g.
 4. OSNIVANJE DUVAČKOG KVINTETA (flauta, klarinet, dvije horne i tenor)
 5. II MEĐUNARODNA RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - jul 2004. g.
 6. RADIONICA ZA NAJMLAĐE SI-DO-RE-LA - septembar 2004. g.
 7. III MEĐUNARODNA RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - jun 2005. g.
 8. IV MEĐUNARODNA RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - jul 2006. g.
 9. SARADNJA SA KULTURNOM UDRUGOM ARTEL IZ RIJEKE
 10. V MEĐUNARODNA RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - jun/jul 2007. g.
 11. VI MEĐUNARODNA RADIONICA ZA DUVAČKE INTSRUMENTE - avgust 2008. g.
 12. VII RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust 2009. g.
 13. VIII RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust 2010. g.
 14. IX RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust 2011. g.
 15. X RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust 2012. g.
 16. XI RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust 2013. g.
 17. XII RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust 2014. g.
 18. XIII RADIONICA ZA DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust 2015.g.
 19. XIV       RADIONICA       ZA       DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust, septembar 2016.g.
 20. XV         RADIONICA       ZA      DUVAČKE INSTRUMENTE - avgust, septrmbar 2017.g.
 21. I MEĐUNARODNO TAKMIČENJE KAMERNIH ANSAMBALA, avgust 2017
 

 
Rekli su o nama...


Viktor Kirčenkov (Hrvatska)

"Čast mi je bila prihvatiti poziv na IX. Međunarodnu radionicu za puhačke instrumente. Bilo mi je zadovoljstvo raditi s mladima koji su bili vrlo zainteresirani, radoznali i marljivi. Također sam sretan što naš zajednički rad (i mladih glazbenika i solidnih profesora, a da ne govorim o vrhunskoj organizaciji radionice) rezultirao je nizom vrlo kvalitetnih nastupa i koncerata. Nadam se da tople uspomene na gostoljubivost Tivta, uživanje u druženju i bogata iskustva budu dobar poticaj svima nama. Zahvaljujem organizatorima na pozivu i svima želim puno uspjeha i napredovanja u svom radu!"
 
– Viktor Kirčenkov (Hrvatska)


Marina Nenadović (Srbija)

Imala sam veliko zadovoljstvo i cast da provedem nedelju dana u okviru Medjunarodne Duvacke Radionice 2013. u Tivtu. Ono sto me je docekalo u Tivtu jeste organizacija na evropskom nivou, sjajni uslovi za rad i uigrana ekipa cela posvecena postizanju maksimalnih rezulata na Radionici. Drago mi je bilo da vidim da je sve upereno prema ucesnicima Seminara, djacima i studentima koji su imali izvrsne uslove za vezbanje, priliku da probaju sa fantasticnim korepetitorima i nauceno prikazu na zavrsnom koncertu. Iako je rad bio veoma intenzivan, cela atmosfera je bila u isto vreme podsticajna i opustajuca. Ucesnici su imali prilike da se upoznaju, druze, razmene iskustva, sviraju zajedno. Mislim da su veoma vazan segemnt Radionice koncerti profesora i ucenika koji su bili divno osmisljeni, zahtevni a interesantni i dostupni najraznovrsnijoj publici. Iskreno verujem da je Medjunarodna Duvacka Radionica jedna od najvaznijih takvih programa u okruzenju i zelim joj dug i plodonosni vek.
 
– Marina Nenadović (Srbija)


Veljko Klenkovski (Srbija)

"VIII medjunarodna radionica za duvačke instrumente, u organizaciji NVO ,,Ars praesentia Boke kotorske", održana u Tivtu od 21. 08.-30.08.2010., još jednom je opravdala svoje postojanje i potvrdila svoj kvalitet.
U sklopu Radionice, kao profesor klarineta, i ove godine imao sam zapažen broj polaznika različitog uzrasta. Radio sam sa učenicima nižih i srednjih muzičkih škola, kao i studentima muzičkih akademija,po programu koji im je omogucio da usavrše ton i tehniku,i postignu kontinuitet u radu.
Za sve vreme trajanja Radionice, u odličnim uslovima koje nam je organizator omogućio, vladala je pozitivna atmosfera koja je doprinijela uspješnoj saradnji profesora i polaznika. Koncerti, koji su održani u toku trajanja Radionice, potvrda su kvalitetnog rada učesnika, ali i odlične organizacije domaćina.
Želim naglasiti da su ovakve manifestacije veoma važne zbog uspostavljanja komunikacije među učesnicima Radionice, koja omogućava razmjenu iskustava i buduću saradnju na medjunarodnom nivou, a što je od velikog značaja za dalji razvoj i afirmaciju duvačkih instrumenata."
 
– Veljko Klenkovski (Srbija)


Alenka Zupan (Slovenija)

"Pozivom Nataše Pakla - Marković za učešće na 8. medjunarodnoj radionici za duvačke instrumente u Tivtu (Montenegro) sam bila istovremeno iznenadjena i razveseljena. Nisam uopšte puno razmišljala, več sam se odmah odlučila da prihvatim ponudu, jer sam u svemu videla jedinstvenu priliku za saradnju sa Natašom, za mogućnost, da svoje iskustvo i znanje posredujem deci i na kraju krajeva, da prvi put posetim Montenegro.
Svaki novi kraj in ljudi u njemu te na obogate svojim načinom života, svojom kulturom in različitim pogledima na svet. Zbog svega toga a i zato što vrlo rado putujem, unapred sam se izuzetno radovala i sa nestrpljenjem iščekivala desetodnevni boravak u Tivtu.
I - bila sam vrlo prijatno iznenadjena svime! Pitam se, kako iz jedne ideje nastane nešto tako bogato i čudesno? Kako to, da su svi, koji su sačinjavali i saradjivali u toj radionici imali tako otvorena srca, pozitivne pristupe i bili spremni na prihvatanje novoga? Izuzetno inspirativan osećaj!
Moj prvi susret s organizatoricom i ujedno direktoricom škole, gospođom Pinom, bio je tako srdačan in prirodan, da sam bila iskreno iznenadjena. Dočekala me je sa širokim osmehom na licu, raširenih ruku i poverenjem.
Pojedine mentore ostalih instrumenata imala sam priliku da upoznam tokom zajedničkih priprema za izvodjenje kompozicija, koje smo predstavili na nastupima profesora. Bila sam oduševljena njihovim profesionalnim odnosom do svega in uopšte kvalitetom - to su izuzetni muzičari - po duši i srcu. Tamo smo bili zbog muzike, koja je bukvalno izvirala iz nas! Čudesan je osećaj biti deo takvog tima!
Radionica s učenicima me je takodjer prijatno iznenadila. Velike oči, otvorene uši i prijemčivost za novo znanje bila je prva stvar, koju sam primetila kod njih. Kako ta deca sve prihvataju, s kakvom željom se trude i upevaju da reaguju na nas... neverovatno. Kada sada oživljavam sećanje na te časove, spoznajem s koliko poverenja su nam se ta deca prepustila i kako su nam u potpunosti verovali. Bili su kao sundjerčići, koje su do kraja radionice potpuno preplavili zvuci flaute, shvatanje muzike, znanje i bogata iskustva. Bilo je izuzetno lepo pratiti njihov razvoj i rast iz dana u dan, sve do zaključnog koncerta!
Neverovatno je bitna pozadina i osnova na kojoj neka stvar počiva - od ideje do realizacije, gde dobre misli ne ostaku samo u rečima već se otelotvore u konkretnim rezultatima. Ako se upitamo, kako je to moguće - dobićemo vrlo jednostavan odgovor: tamo je prisutna ljubav, srčanost, želja za napredovanjem i puno ozbiljnog rada, jednostavno mora kao rezultat nastati nešto čudesno. 8. međunarodna radionica za duvačke instrumente u Tivtu imala je sve te kvalitete i zato je i bila toliko bogata i čudesna! Zahvaljujem se svima, što sam imala priliku da budem deo tog izuzetnog događaja i zahvalna sam na jedinstvenom iskustvu!"
 
– Mag. Alenka Zupan akad. specialistica - flautistica (Slovenija)


Mladen Đorđević (Srbija)

Letnji Muzicki Kamp u Tivtu je moram priznati nesvakidasnji dogadjaj na teritoriji celog Balkana a pogotovo u Crnoj Gori.i ima svoj pandam samo sa Brackim Letnjim Kampom u Hrvatskoj.To je mesto okupljanja svih mladih i talentovanih muzicara zeljnih znanja i na leto kada zna.o da je raspust. Letnja Skola je izrasla u ozbiljnu i dobro organizovanu Instituciju te bih ovom prilikom uputio sve reci hvale celoj organizaciji na c elu sa gospodjom Pinom Bubanjom. Sama ideja i hrabrost da se u ova teska vremena za kulturu organizuje ovaoo komplikovana Letnja skola zaslužuje sve reci hvale.Ja kao predavac mogu da budem samo zadovoljan i spreman da i u buduce dolazim u Tivat i vredno radim sa mladim ljidima koji i zaslužuju svu monu energiju i znanje.
 
– Mladen Djordjević (Srbija)


Milena Lipovšek (Slovenija)

"Od 3. 7. do 10. 7. sam sa suprugom Boštjanom Lipovšekom vodila ljetnu školu za flautu i horn. Došli smo na prijazan poziv gospoda Pine i Mile, koje su, kako sam kasnije utvrdila snosile lavlji dio zasluga da se ta ljetna škola dogodi u takvom opsegu. U stvari tamo su bili odlični umjetnici i profesori koji su vodili školu za klarinet, obou, trubu i pozaunu. Odvijali su se koncerti komorne glazbe i koncerti učesnika škole. Opazila sam da je mnogo posla bilo propraćenog sa velikim veseljem i zanimanjem mladih.
Predzadnji dan smo imali (profesori i đaci) sastanak na kojem su izrečene odlične misli i prijedlozi. Ako se to realizira Tivat bi postao međunarodno poznato mijesto po ljetnoj školi (to je već sada), po međunarodnom glazbenom festivalu Apeliram na sve koji imaju tu mogućnost, da pomognu g. Mili i Pini, koje su djeci dovele svijet kući, da svoje snove što lakše ostvare.
U nadi na ponovno viđenje, vas najljepše pozdravljam."
 
– Milena Lipovšek (Slovenija)


Tibor Kerekeš (Slovenija)

"Smatram da je IV međunarodna radionica bila veoma uspešna kako u smislu organizacije nastave, tako i u smislu odlicno osmišljenih i veoma posećenih koncerata. Vladao je jako pozitivan duh, entuzijazam, saradnja između učenika i profesora. Čestitam organizatorima i želim puno uspeha u daljem radu!"
 
– Tibor Kerekeš (Slovenija)


Anita Anderson (Švedska)

"Smatram da su letnje radionice u Tivtu veoma značajne za mlade muzičare regiona. Imala sam to zadovoljstvo da dva puta vodim radionicu za hornu u okviru letnje radionice u Tivtu. Bilo je vrlo interesantno sresti se sa mladim hornistima iz Crne Gore i ja sam veoma ponosna sto čujem da su najstariji od njih sada studenti muzičke akademije. Saznanje da sam doprinela takvom razvoju čini me srećnom."
 
– Anita Andersson (Švedska)


Goran Christensen (Švedska)

"Sa muzičkom školom Tivat sarađujem od 2003. godine. Zajedno sa Milom Veličković i Pinom Bubanjom učestvovao sam u realizaciji prvih letnjih radionica za duvačke instrumente. Primetan je veliki napredak u popularizaciji i razvoju duvačkih instrumenata. Nekoliko polaznika je počelo da uči trombon u letnjoj radionici i jedan od njih je sada student muzičke akademije na Cetinju.
Trenutno u muzičkoj školi Tivat postoji dosta ansambala, kao i mogućnost za zajedničko muziciranje u okviru orkestra. To je fantastično.
Tokom 2005. radili smo na podučavanju nastavnika iz Srbije i Makedonije u radu sa kamernim ansamblima sastavljenim od najmlađih učenika. Nadam se da Mila i Pina imaju mogućnosti da nastave sa ovim segmentom radionica jer je za učenike veoma vazno da steknu osećaj sviranja u ansamblu od samog početka svog školovanja. Mila i Pina neumorno, predano rade i svi se moramo potruditi da ih podržimo koliko je god to moguće."
 
– Göran Christensen (Švedska)


Aleksandar Benčić (Srbija)

" Moji utisci sa letnje radionice 2006. su izuzetno pozitivni. Poredivši sa prethodnim radionicama, svake godine kvalitet je na višem nivou. Podvlačim, da ovo moje mišljenje nije samo fraza, vec je to očigledan rezultat, koji se na kraju svakog našeg letnjeg druženja, manifestuje kroz vrlo uspešne nastupe svih ucesnika seminara pred mnogobrojnom publikom.
Veliko zadovoljstvo bila mi je saradnja sa izuzetnim kolegama koji predstavljaju sam vrh izvodaštva i pedagogije na svojim instrumentima. Sa ovakvim izborom ljudi, i odličnom organizacijom, rezultati su neminovni.
...Predanost profesora i izuzetna zainteresovanost učenika pretočeni su u jednu nezaboravnu sedmicu muziciranja i druženja svih nas...
Uz iskrene želje za daljim napredovanjem u radu, kao i mnogo sreće za iznalaženjem sredstava i uslova koji su za to potrebni, puno pozdrava!"
 
– Aleksandar Benčić (Srbija)


Boštjan Lipovšek (Slovenija)

"Bio sam ugodno iznenađen vec kod samog poziva da u Crnoj Gori, u stvari u Tivtu, koji i nije prestolnica, postoji toliko zanimanje među mladima za limene i drvene duvače, a posljedično i za kamerno muziciranje. Sljedilo je još veće iznenađenje na samom početku radionice i to zbog velikog broja sudjelujućih, a isto tako preko cijele nedelje nad vrhunskom organizacijom i gostoprimstvom organizatora...
...Možda bi naveo misao, da si mladi glazbenici zaslužuju najbolje uvjete za rad, koje možda imaju u svojim glazbenim školama, ali sigurno je da međusobno druženje sa sebi jednakima i djelovanje pod mentorstvom tuđih pedagoga na takvim ljetnjim školama samo koristi i motivira učesnike...
U nadi i želji da se ljetne glazbene radionice u Tivtu i ubuduće održavaju, da se možda i razviju u glazbeni festival, vas najljepše pozdravljam."
 
– Boštjan Lipovšek (Slovenija)


Ognjen Popović (Srbija)

"U svojoj dosadašnjoj karijeri sam imao prilike da radim i podučavam veliki broj mladih klarinetista u raznim zemljama Evrope. Održavanje letnjih Muzičkih radionica je svakako od velikog značaja, kako za edukaciju mladih muzičara, tako i za podizanje muzičke kulture i kulturnog života na viši nivo.
Kada je reč o kulturnom životu kod nas, Tivat je sigurno grad koji svakog leta ima i te kako čime da se podiči, i bude svetla tačka čitavog regiona.
Entuzijazam, upornost i predanost su osobine koje sam upoznao kod ljudi koji su i organizatori ovih Radionica. Želja da svoj grad i zemlju predstave kao turističko kulturnu oazu, upravo je zaživjela u ovom Projektu.
Meni ostaje da se radujem i ovom letu, jer ce mi ponovo biti čast da budem član jedne izuzetno kreativne ekipe."
 
– Ognjen Popović (Srbija)


Guy Porat (Izrael)

"Monte-who? Monte-what? I am sure many ask themselves those questions. And if you DO know where Montenegro is - try pinpointing Tivat on the map. You should - it's worth it! Because Tivat is a lovely little town in a lovely country with great, warm people. And in the middle of it - a high level International Winds Workshop. Now you're saying "nahhh - he's just saying that". But no - I am not just saying that. The people who come to teach and play concerts in Tivat all have extensive experience: teaching and performing solo, chamber music and in orchestras all over the world. But we all come down to Tivat every summer because of the special atmosphere and the opportunity to do things a bit different. In Tivat we all come to teach, learn from one another, share new ideas and perform chamber music with good friends. There are fancier courses, sure - but they are very expensive. There are teachers who are more famous, sure - but that's only because they are older. There are bigger courses, sure - but will you get the personal attention you deserve? Any way you look at it - Tivat is a win-win situation for you: a vacation on the beach, a beautiful country you haven't been to yet, a high level course, a chance to meet people and share knowledge. So next summer - you're coming to Tivat. What else?!"
 
– Guy Porat Principal Oboe, Budapest Festival Orchestra (Izrael)


Davor Bušić (Hrvatska)

" Smatram da su Radionice poput ove u Tivtu izuzetno značajne za stručno usavršavanje i izvođačko sazrijevanje jednog mladog umjetnika i stoga opravdavam, poštujem i podržavam ovakav rad.
Tivatska Radionica je plod napora i predanosti, ljudi koji je vode daju dio svoga bića tome i, znajući što hoće, idu do kraja. Zaživi li i postane li Radionica tradicionalna, sam Tivat ce značiti mnogo više nego danas i to ne samo u muzičkim okvirima.
Ako govorimo o nastavku ovakvog rada onda bismo ovakve projekte morali podržavati, znajući da plod ovih radionica daje trajni rezultat muzičkom miljeu Crne Gore."
 
– Davor Bušić (Hrvatska)